Slopat krav på fysiska kvitton – lättare för företagare

Slopat krav på fysiska kvitton - lättare för företagare

Företagare kan snart andas ut när det gäller hanteringen av papperskvitton och fakturor. Skatteverket har nämligen beslutat om nya regler som kommer att förenkla den administrativa bördan avsevärt. Från och med den 1 juli 2024 kommer kravet på att spara fysiska kopior av digitaliserade räkenskapsdokument att försvinna.

Dagens regler och kommande förändringar

I dagsläget måste räkenskapsinformation sparas i sju år, och digitaliserade dokument måste även bevaras i sin ursprungliga form under tre år. Men med de nya reglerna kommer denna skyldighet att upphöra. Företag kommer inte längre att behöva arkivera papperskopior av kvitton och fakturor som redan har digitaliserats.

Vinster med regeländringen

Slopandet av kravet på att behålla fysiska kopior av digitaliserad räkenskapsinformation väntas ge betydande ekonomiska och tidsmässiga besparingar för företagen. Genom att slippa hanteringen av stora mängder papper under lång tid kan resurser frigöras och användas mer effektivt. Samtidigt blir det enklare att hålla ordning på dokumenten när de finns samlade i digital form.

Förberedelser inför övergången

Trots att de nya reglerna träder i kraft först den 1 juli 2024 är det klokt att redan nu börja planera för en övergång till helt digital kvittohantering. Granska era befintliga rutiner och system och utforska vilka digitala alternativ som kan vara lämpliga för just er verksamhet. Genom god framförhållning kan ni dra full nytta av regelförenklingarna från dag ett.

Digitaliseringen av kvittohanteringen är ett efterlängtat steg mot ett mer strömlinjeformat och hållbart företagande. Med de nya reglerna får ni som företagare möjlighet att lägga mer fokus på att utveckla er verksamhet, snarare än att ägna tid åt pappersarbete. Ta tillfället i akt och välkomna den digitala omställningen – det kommer att ge utdelning på sikt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen